keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Yleisradio ja muslimit

Koraanin lukeminen Suomen yleisradiossa vastaa tilannetta, jossa Hitlerin Mein Kampfia olisi luettu radiossa 1930-luvulla tai Marxin Pääomaa olisi luettu vastaavassa paikassa 1970-luvulla.

Jos YLE:ssä on vielä hallintoneuvosto, niin toimikaa ja lopettakaa koraanin luku. 



sunnuntai 27. joulukuuta 2015

torstai 24. joulukuuta 2015

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Lääketieteen tutkimusten julkaisu

Tämän hetken käytäntö on, että tutkija tarjoaa tutkimustuloksiaan mahdollisimman korkeatasoiseen tiedelehteen. Siellä julkaisu käy läpi arviointimenettelyn, jossa usein pyydetään tutkijalta täydentäviä selvityksiä tai tutkimuksia edellytyksenä tutkimuksen julkaisimiselle. Tässä vaiheessa luonnollisesti pyritään estämään väärennettyjen tutkimustietojen julkaiseminen.

Jos tutkija saa julkaisunsa Nature- tai Science-tasoiseen lehteen, voi lukija olla aika varma, että tutkimuksen tuloksiin voi luottaa. Luonnollisesti lopullinen varmuus saadaan, jos muissa laboratorioissa voidaan tutkimustulokset toistaa.

Monet tiedelehdet toimivat kaupallisilla periaatteilla ja ne saavat rahoituksensa lehtien tilausmaksuista sekä lehtiin laitetuista mainoksista. Tällöin ongelmaksi tulee, miten kaikki ko. artikkelista kiinnostuneet tutkijat globaalisti pääsevät tutkimuksen lukemaan. Tämä on paha kynnys, joka estää tutkimustiedon leviämistä esimerkiksi potilaiden hoitoon. Viive voi olla vuosia. Tunnettua on, että oppikirjan tiedot ovat usein vanhentuneita jo siinä vaiheessa, kun kirja tulee myyntiin.

Suomessa voivat Internetin kautta lukea useimpia tiedelehtiä Helsingin yliopiston tutkijat ja opiskelijat mutta eivät muut. Lukuoikeutta ei saa, vaikka olisi siitä valmis maksamaan pyydetyn summan.  Oletan myös muiden yliopistojen tutkijoilla ja opiskelijoilla olevan vastaavan lukuoikeuden ( varmistamaton tieto).

Monet tiedejulkaisut ovat siksi tulleet käyttäjiä vastaan ja julkaisevat arikkelinsa ilmaiseksi Internetissä joko kokonaan tai tietyn vanhenemisajan jälkeen.

Välttyäkseen ylimääräisiltä maksuilta, ovat tutkijat perustaneet Internetiin Researchgate organisaatioon, jossa jäsenet lähettävät toisilleen ilmaiseksi omia julkaisujaan.  Samalla ylläpidetään globaalisti tutkijoiden välistä vuoropuhelua.  Jäseneksi pääseminen edellyttää jonkinasteisia tutkimussaavutuksia tai kirjoilla olemista jossakin tutkimuslaitoksessa.

Ehdotukseni: Sosiaali- ja terveysministeriö  jakaa sopivan määrärahan, jonka turvin hankitaan kaikille Suomen lääkäreille käyttöoikeus Terveystieteiden keskuskirjaston ylläpitämään lääketieteen julkaisupalveluun. Tällöin Suomen lääkärit voisivat kotoaan ja ympäri Suomea myös terveyskeskuksista tutustua tuoreimpiin lääketieteen tutkimustuloksiin niiden alkulähteillä.

Pääministeri Sipilä on peräänkuuluttanut ideoita, miten  Suomi nousisi lamasta. Tässä olisi yksi ehdotus, olkaa hyvä.




torstai 3. joulukuuta 2015

YLE ja HS

Yleisradion ja Helsingin Sanomien nettipalvelulla pärjää tyydyttävästi, jos haluaa pitää itsensä ajantasalla ulkomaiden ja kotimaan tapahtumista.