keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Palkkatulo ja pääomatulo

Palkkaa voidaan pitää tulonsiirtona työsuhteessa oleville siinä kuin eläkeläinen saa eläkkeensä vakuutusyhtiöltä tai köyhä sosiaalitoimistosta.

Täsmälleen sama työsuoritus tuottaa erisuuruisen palkan sen suorittajalle riippuen viitekehyksestä,
oletko Kiinassa, Suomessa tai Yhdysvalloissa. Palkka on siis kulttuurisidonnainen. Korkea palkka nostaa tuotteen loppuhintaa heikentäen sen kilpailukykyä. Markkinavoimat ovat siten sosiaaliturvan, eläketurvan, työsuojelun, siis kaiken mitä Euroopasa arvostetaan, pahin vastustaja. Kiina pitää keinotekoisesti valuuttansa arvon matalana estäen siten Kiinassa palkkojen ja kulutuksen nousua. Kiinalaiset pakotetaan (tarvittaessa asevoimin) työskentelemään minimipalkalla ilman sosiaaliturvaa. Heidän tuottamansa halvat tuotteet sotkevat länsimaiden työmarkkinat.
Kiinalaiset ovat tavallaan robotin kaltaisia olentoja: halvat kustannukset, ei sosiaalimenoja, helposti korvattavissa toisella työntekijällä.

Karsiakseen epäsuoria kustannuksia (eläkemaksut yms.) työnantajat haluavat korvata roboteilla ja automaatiolla mahdollisimman paljon ihmistyövoimaa.

Mitä jää jäljelle: Kansalaisvaltioiden ainoaksi mahdollisuudeksi jää pääomatulojen verotuksen koventaminen. Siis osinkojen verotusta on kovennettava. Osakevoittojen ja muiden myyntivoittojen (kuten metsän myynti) verotusta on kovennettava. Omaisuuden verotusta ehkä on kovennettava.
Markkinataloudelle on viime vuosina annettu mahdollisuus viime vuosina. Miten he vapautensa käyttivät: huijaukseen erilaisilla rahastoilla ja sijoitusinstrumenteilla. Huijaukseen osallistuneet on palkittu ylisuurilla boonuksilla.

Kiina: Jos Kiina ei anna valuuttansa vahvistua markkinoiden mukaan, on Euroopan Unionin ja USA:n ehkä asetettava Kiinasta tuleville tuotteille merkittävät tuontitullit.

Ei kommentteja: