perjantai 29. kesäkuuta 2012

Lääketiede ja tasa-arvo

Lääketieteen osalta on keskusteltu tasa-arvosta potilaiden hoitoon pääsyn osalta. Epätasa-arvoa on myös muulla alueella.

Valtiovalta suosii rahallisesti yliopistopaikkakuntia, joilla on tarjota lääketieteellisissä kirjastoissa luettavaksi useimmat kansainväliset tiedelehdet. Tämä on eräs syy, miksi monet lääkärit pyrkivät yliopistopaikkakuntien läheisyyteen harrastamaan ammattiaan.

Internet kuitenkin teoriassa sallii tiedejulkaisujen lukemisen missä päin tahansa Suomea. Käytännössä tämä ei ole mahdollista, koska esimerkiksi Helsingissä Terveystieteiden keskuskirjasto (Terkko) ei anna kirjaston Internetin kautta tapahtuvia käyttöoikeuksia muille kuin kuin yliopistosairaalan palveluksessa oleville tai yliopiston opiskelijoille.  Muiden pitää fyysisesti mennä kirjaston tiloihin voidakseen lukea haluamiaan julkaisuja.

Siksi ehdotankin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardosinille, että kaikille Suomen terveyskeskusten lääkäreille järjestettäisiin käyttöoikeus Terveystieteiden keskuskirjaston julkaisuihin Internetin kautta. Tämä lisäisi syrjäseutujen terveyskeskusten houkuttelevuutta työpaikkoina ja asettaisin  syrjäseutujen lääkärin samalle viivalle tiedonhankinnan osalta yliopistosairaaloiden kollegojen kanssa.

Ei kommentteja: