perjantai 31. elokuuta 2012

Karppauksesta


Suomessa on sepelvaltimotautikuolleisuus laskenut viimeiset 40 vuotta.
Yläpuolella on tilastokeskuksen käyrä aiheesta.

Nyt on mediassa nostettu kohua ns. karppauksesta, jossa pyritään laskemaan ylipainoa rajoittamalla nopeasti imeytyvien hiilihydraattien  käyttöä.

Nähdäkseni laihdutus ei edellytä eläinrasvojen ja voin käytön lisäämistä vaan niiden osalta voidaan vallan hyvin noudattaa vanhoja suosituksia eli käytetään juoksevia kasvisrasvoja voin sijaan ja eläinrasvoista suositaan kalaa. Itämeren kalan osalta tosin ongelma on sen sisältämä dioksiini ja muut ympäristömyrkyt. Kukaan ei varmaan vastusta voin käyttöä mausteena esimerkiksi kalan paiston yhteydessä. 

Pekka Puskaa haastateltiin  tänä iltana uutisissa. Hän esitti jännän mielipiteen siitä, että hiilihydraattien rajoituksella aikaansaatu painon lasku voi nostaa salaperäisesti verenpainetta.
Yleensä ylipainon laskun ansiosta verenpaineet laskevat. 

Elintarvike- ja makeisteollisuus on varmaan huolissaan hiilihydraattikeskustelusta, koska se pahasti vaarantaa heidän bisneksiään. 

Keräsin vuonna 2008 tieteellisen kirjallisuuden aiheesta. Pääosin artikkeli on varmaan vielä
ajankohtainen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti