perjantai 18. lokakuuta 2013

E-reseptipakko tulee! Oletko valmis?


Eduskuntaan on lokakuussa menossa lakiesitys sähköisen lääkemääräyksen lain muuttamisesta. Lakia esitetään muutettavaksi siten että siirtymäkauden jälkeen kaikki lääkemääräykset tulee laatia sähköisesti. Eli käytännössä ei paperi- eikä puhelinreseptiä saisi jatkossa enää käyttää. Tilanteesta ovat varsin huolestuneita sekä monet lääkärit että potilaat, ja aiheesta. Jokainen terveydenhuollossa toimiva tietää että tietojärjestelmäkatkokset ovat arkipäivää ja pahimmillaan katkokset voivat kestää tunteja sekoittaen mm. täystyöllistetyt vastaanotot.
Nyt pakollista e-resepti järjestelmää ajetaan ainoaksi vaihtoehdoksi kuin käärmettä pyssyyn.  Jos pakkolaki toteutuu, jokainen pienikin lääkäri/hammaslääkäri/eläinlääkäriasema joutuu tekemään n. 20 000 euron alkuinvestoinnin sekä maksamaan ylläpito- ym. päivityskustannuksia tuhansia euroja vuodessa. On laskettu että tämän myötä ehkä noin 300–500 pientä lääkäriasemaa joutuu lopettamaan tai sulautumaan monikansallisiin veroparatiisiketjuihin, joilla on resursseja ottaa tämä kallis järjestelmä käyttöönsä. Potilaillehan tämä kustannus lopulta vyörytetään ja meillä julkisella puolella luonnollisesti veronmaksajille. Lähes täysin monopolisoituneet isot tietofirmat kiittävät ja levittävät säkin suuta isommalle. Lain muutoksen myötä myös jo eläköityneet, mutta vielä työhaluiset seniorilääkärit ovat ilmoittaneet lopettavansa toimintansa koska luonnollisesti massiivisten investointien ja ylläpitokustannusten vuoksi mikään pienimuotoinen vastaanottotoiminta ei enää kannata. Hoidon saatavuus vähenee kun kokeneet lääkärit laittavat pillit pussiin. Lääkärit käyvät myös vanhainkodeissa, palvelukodeissa ja tekevät kotikäyntejä mm. kotisairaalan puitteissa, ja langaton nettiyhteys ei suinkaan aina pelaa.
E-reseptin myötä kaikki lääkitystiedot kerrytetään valtakunnalliseen e-reseptikeskukseen, jossa tiedot ovat helposti saatavilla maanlaajuisesti, ei pelkästään lääkäreillä, vaan myös tuhansilla apteekkityöntekijöillä ja koska me kaikki olemme vaan ihmisiä, voi hyvinkin olla että Iki-Hikiän apteekkityöntekijää saattaisi kiinnostaa suosikkilaulajan mielenterveyslääkitys. Maassamme kirjoitetaan miljoonia reseptejä vuodessa joten kiinnijääminen olisi varsin epätodennäköistä. Jo nyt psykiatreilta tulee viestiä että osa potilaista ei missään nimessä halua e-reseptiä. Mielestäni potilaan tahtoa tulisi kunnioittaa tässäkin asiassa.
Järjestelmien toimiessa e-resepti on toki näppärä ja suurin osa nykyisistä resepteistä jo sillä tehdäänkin.
On myös esitetty että väärinkäytöksiä voidaan näin ehkäistä mutta todellisuudessa ns. väärinkäyttäjien osuus on hyvin vähäinen osa lääkemääräysten kokonaismäärästä eikä todellakaan pidä antaa hännän  heiluttaa koiraa. Ns. huumaavien lääkkeiden ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden osalta kontrolli on jo nyt tiukkaa ja valvonta toimii Kelan kautta.
 Siksi on käsittämätöntä että ilmainen ja aina toimiva paperiresepti haluttaisiin jostain syystä kieltää kokonaan. Tietokone on hyvä renki mutta nyt, jälleen kerran, siitä ollaan tekemässä isäntää.
  Vetoankin tässä nyt satakuntalaisten kansanedustajiemme maalaisjärkeen, kun lakimuutos tulee eduskuntaan, että ei puhuttaisi mistään siirtymäajasta vaan yksinkertaisesti todetaan että sähköisen reseptin rinnalla säilyy paperiresepti. Piste.
Tuija Tallila, LL

Ei kommentteja: