perjantai 24. syyskuuta 2010

Kittilässä 24.1.1887

Oulun ilmoituslehti
Kittilän Lapista tammikuun 24 p:nä 1887

Hiljalleen eleskelemme mekin täällä Lapin rajain sisällä asuvat. Aurinko, joka useat viikot on talviunestaan uinunut, alkaa taasen heristellä silmiänsä taivaan eteläisellä ranteella.

Eteenpäin sitä kuitenkin mennään täälläkin. Viime marrask. 15 p:nä päätettiin kuntakokouksessa pyytää kuvernöörin toimenpitoa siihen, että Hoffman'in rohtojen myynti täkäläisessä apteekissa saisi tapahtua ainoastaan lääkärin määräyksestä ja että hallitus maksaisi apteekkarille vuosittain siitä, sillä pienessä apteekkiliikkeessä tulisi sellainen kielto tuottamaan tuntuvan vahingon.

Ja koska apteekkioikeutta haettavaksi julistaessa ei ilmoitettu mitään rajoitusta rohtojen myöntämisessä täällä, enempi kuin muissakaan apteekeissa, niin olisi sula vääryys, jos Hoffman'in rohtojen myöntioikeus otettaisiin pois vastaavatta palkkiotta. Toiselta puolelta on se sekä tarpeellista että jokaisen kunnollisen seurakuntalaisen hartain toivo, että Hoffman'in rohtojen myönti kokonaan kiellettäisiin.

Nykyään on kuvernööri vaatinut piirilääkärin ja apteekkarin lausuntoa asiassa. Luultavasti ovat molemmat puolustaneet kunnan pyyntöä. Samassa kokouksessa päätettiin myöskin hakea vahvistusta Kittilän poliisijärjestyssäännölle. Niiden mukaan kielletään 10 markan sakon uhalla hevosella ajaminen juosten eli laukkaa Yli- ja Alakittilän kylän talojen välillä samoten ajaminen porolla, joka on talutettava, ja vaaditaan 5 markan sakon uhalla jokaista hevosella ja porolla ajajaa olemaan varustettu kuuluvalla kellolla eli tiuvulla markkina ja muina suurina kansan kokousaikoina.
Järjestyksen rikkominen pitää heti, eli ennen kuin hevosensa eli poronsa takaisin saapi, maksaa sakot. Markkinan ajaksi otetaan 4 salapoliisia viinan kuljettajia ja myöjiä valvomaan.

Viime markkinain toisena päivänä otti nimismies takavarikkoon 39 kannua viinaa, josta seurasi, että 2:na ja 3:na markkinap:nä oli paljon vähempi juopuneita kuin 1:nä markkinapäivänä.

Ei kommentteja: