torstai 9. lokakuuta 2008

Rasvasolu ja ylipaino


When energy input is equal to energy output, there is no expansion of fat cells (lipocytes) to accommodate excess. It is only when more calories are taken in than used that the extra fat is stored in the lipocytes and the person begins to accumulate fat.
Via The New York Times








The difference between normal weight and obese people is more than skin-deep. Obesity has a dramatic effect on the number and function of fat cells. LEFT, LEAN: A person at a healthy weight might have 10 billion to 20 billion fat cells, one-tenth that of an obese person. RIGHT, OBESE: As people gain weight, their fat cells become bigger and can hold up to 10 times more fat in each cell.



USA Today haastatteli lihavuustutkija Susan Friediä 8.10.08:

Normaalipainoisella henkilöllä on 10-20 miljardia rasvasolua elimistössään. Huomattavan ylipainoisella voi olla jopa 100 miljardia rasvasolua. Vastasyntyneellä lapsella on noin 10 miljardia rasvasolua.
Alle 5 %:lla ylipainoisista on geneettiseltä pohjalta rasvasolujen lukumäärä lisääntynyt. Valtaosalla ylipainoisista rasvasolujen määrä lisääntyy painon nousun myötä.
Lisäksi ylipainoisen henkilön rasvasolut ovat kooltaan suurempia ( Ks yläpuolella oleva kuva).

Kun normaalipainoinen on syönyt riittävästi, erittävät rasvasolut leptiinihormoonia, joka viestittää aivoille, että nyt on syöty riittävästi ja voidaan lopettaa syöminen. Ylipainossa tämä ketju ei toimi normaalisti.

Normaalikokoiset rasvasolut erittävät lisäksi muita hormoneja kuten adiponektiiniä, joka herkistää lihassoluja ja maksaa insuliinin vaikutukselle estäen veren sokerin ( glukoosi) nousua.
Ylisuurissa lihassoluissa on häiriö myös adiponektiinin erityksessä.

Kommentti: Ylipaino on siis seurausta elimistön rasvasolujen määrän lisääntymisestä ja niiden koon kasvusta. Tähän liittyy häiriö rasvasolujen hormoonituotannossa.

5 kommenttia:

Christer Sundqvist kirjoitti...

Muutamien helposti tajuttavien kirjoitusvirheiden seasta löytyi tämä väite: "Ylisuurissa lihassoluissa on häiriö myös adiponektiinin erityksessä."

Onko kyseessä kirotusvihre vai uusi dopingaine?

Pekka kirjoitti...

Voitko laittaa oikean muodon tekstistä.
Kiitos kommentista. Luulin, että blogiani ei lueta.
En pidä laskuria, koska ne ovat paljolti bluffia.

Christer Sundqvist kirjoitti...

Kyllä minä ainakin luen blogiasi, mutta en minä kehtaa linkittää mielenkiintoiseenkaan tekstiin, jossa on paljon virheitä.

Mahtaisitko tarkoittaa, että ylisuurissa rasvasoluissa on häiriö adiponektiinin erityksessä?

Tsemppiä!

Pekka kirjoitti...

Niin olin lukevinani USA Todayn artikkelista. En viitsinyt tietoa tarkistaa kirjallisuudesta. Sinä varmaan tiedät tarkasti miten asia oiekasti on koska olet biokemisti.

Anonyymi kirjoitti...

It's truly very difficult in this full of activity life to listen news on Television,
thus I just use internet for that purpose, and take the most recent information.